Bonsai homokfúvása PDF Nyomtatás E-mail

homokfuvas1Kísérletezem egy olyan technikával amit tudomásom szerint nem sokan alkalmaznak a bonsaios körökben nálunk. A bonsai homokfúvása téma mér fél éve felvetődött bennem, hogy is lehetne alkalmazni ezt a technikát. Barátságot kötöttem egy e témában már évtizedek óta munkálkodó szakemberrel és nagyon sok jó információhoz segített hozzá ezt szeretném most megosztani az olvasóval.

A lényeg igazából a Jin-ezés technikájának továbbgondolása. Az elhalt ágrészek a homokfúvó használata után egy olyan csodás felületet produkál amit a természet erői évtizedek alatt képesek elvégezni.

A homokfúvó beállítása nagyon komplex dolog, amit sok próbálgatás után lehet kiválasztani.

A beállítás során figyelembe kell venni az alakítani kívánt fa fajtáját, keménységét, rostállását, az általunk „megálmodott” felület mélységét, irányát.

A fúvóka méretét, a felhasznált homok szemcseméretét, a levegőnyomását.

Homokon kívül használhatunk más „koptató anyagot” Pl: kukoricadarát, dióhéj őrleményt …stb.homokfuvas2

A fúvóka és a koptatóanyag kiválasztása után célszerű letesztelni a levegőnyomást, hogy milyen felületet ad az adott nyomástartományban, ne felejtsük el, hogy egy ilyen homokfúvó képes a téglát egy percen belül teljesen elkoptatni, ezért a fúvás idő tartamának helyes megválasztása nagyon fontos. Ha a kelleténél tovább tartjuk a homokfúvót az adott irányba képes átvágni az adott felületet, ezért nagy odafigyelést kíván a használata.

Folyt. köv…

Hirth János

homokfuvas3
logo footer   2011 www.hirthbonsai.hu - Minden jog fenntartva - Az árak tartalmazzák az áfát és forintban értendők.
A bevásárlókosara jelenleg üres.