Bonsai drótozás PDF Nyomtatás E-mail

Drót anyagválasztás:
Drot1

Az alakítási módszerek közül a drótozás egy igen hatásos módszer a bonsai irányított alakításához.

Mivel mindig csak az a részt alakítjuk amin változtatni akarunk igazán jól alkalmazható ezen a téren. Mivel a drót az alakítás alatt több hónapig az alakított ágrészen marad célszerű az adott fajhoz a legjobban „illő” drótot használnunk. Két anyag fajtájú drótot használunk jelenleg; alumíniumot és rezet.

Alumínium drótot célszerű lombhullatóknál alkalmazni, mivel ezeknek sokkal sérülékenyebb a kérgük mint az örökzöldeknek, így a lágyabb alumínium drót nem szorítja oly mértékben az alakított ágrészt mint a réz, ezért tartom a legmegfelelőbb választásnak erre a célra.

Réz drót használatát a borókák és a fenyőféléknél célszerű alkalmazni. Az alumíniumnál kicsit keményebb így jól tartja a szikárabb fenyők és borókák ágait. A rézdrótot hevítéssel lágyíthatjuk a kívánt mértékben, így a vékonyabb ágakhoz is jól alkalmazható.


Mikor drótozzunk?Drot2

Lombhullatókat célszerű a vegetációs időszak elején drótozni.

Az örökzöldeket viszont ősztől tavaszig terjedő időszakban ( szeptember- március)

Drót eltávolítása.

Az általunk megdrótozott növények hajtás növekedése fajonként más és más, ezért mindenképpen ellenőrizzük hetente, hogy milyen mértékben indult fejlődésnek az alakított ágrész, így nyomon követhetjük a drót és az ág mozgását. Amint látjuk, hogy az ágrész a drótozás mentén kezd felduzzadni azonnal távolítsuk el a drótot az adott területről. Kerüljük a drót teljes bevágását a kéregbe mert a sérülés nehezen, vagy soha nem gyógyul be.Hirth János


logo footer   2011 www.hirthbonsai.hu - Minden jog fenntartva - Az árak tartalmazzák az áfát és forintban értendők.
A bevásárlókosara jelenleg üres.