Bonsai teleltetése PDF Nyomtatás E-mail

Már többször leírtam tapasztalataimat, hogy miként teleltetem a fáimat.
Sokat tanultam az évek során és pár módszert ki is próbáltam,
amiknek voltak előnyei és hátrányai is egyaránt.
Régebben a fákat a földbe süllyesztve teletettem, ami tökéletesen bevált.
Ennél a módszernél a helyválasztás nagyon fontos. Ne válasszunk olyan terepet ahol télen pangóvíz lehet vagy esetleg összegyűlhet a víz, mert ha fák között huzamosabb ideig fagyos víz áll, károsodhatnak a gyökerek.
Ennek a módszernek viszont az a hátránya, hogy az élősködők belemehetnek, s fennáll a gyökérfertőzés veszélye, valamint ha nem időben történik a kiszedés, akkor a gyökérzet akár már bele is kapaszkodhat a földbe.

A másik módszer egy fűrészpor és gyalult rostok( szíjács) keveréke. Ennél a módszernél nagyon fontos a megfelelő előkészület. A kiszemelt területet leterítjük agro szövettel vagy fóliával, s ez megakadályozza a kártevőket abban, hogy feljussanak a gyökérzónába. Erre fektetünk két sorban lécet, ami minimum 3 x 3 cm (ez azért fontos mert erre állítjuk a fákat). A két léc között teljesen feltöltjük tőzeggel úgy, hogy a lécek felső szintjével egy szintben legyen. Így ráhelyezhetjük a bonsait. Ez a szinten tartás azért fontos, mert ha sok csapadék esik egyszerre, akkor így nem érintkezik állóvízzel a bonsai gyökérzete és nem szenved a pangóvíztől. Ez a módszer abból lehet érdekes, hogy könnyen kiszedhetjük tavasszal a fákat, mivel a közeg állaga laza, így az esetlegesen megindult gyökérzet a felszedéskor nem károsodhat, nem szakadhat le a kis gyökérszőr. Könnyen letakarítható a gyökérzet, mivel a farost egy "meleg" közeg, így a gyökérzóna hamarabb átmelegszik mint a föld.

Ez is jó módszer, én használom is a mai napig.
A harmadik megoldás a tőzegbesüllyesztés, ami steril és az állaga is megfelelő a bonsaiok számára.
A következő képpen szoktam előkészíteni a helyet:
A helykiválasztása itt is nagyon fontos. A téli nap ne érje a fákat! Ha nincs olyan helyünk, akkor a teleltetett fákat célszerű árnyékolni. Ez azért fontos mert a téli napsütés hatására a kis fákban elindul a nedvkeringés és így fagykárt szenvedhetnek.

Ha sikerült kiválasztani a helyet, utána a következőket végezzük el.
A kiszemelt területet leterítjük agro szövettel vagy fóliával (ez megakadályozza a kártevőket abban, hogy feljussanak a gyökérzónába). Erre fektetünk két sorban lécet, ami minimum 3 x 3 cm (ez azért fontos mert erre állítjuk a fákat). A két léc között teljesen feltöltjük tőzeggel úgy, hogy a lécek felső szintjével egy szintben legyen. Így ráhelyezhetjük a bonsait. Ez a szinten tartás azért fontos, mert ha sok csapadék esik egyszerre, így nem érintkezik állóvízzel a bonsai gyökérzete és nem szenved a pangóvíztől. A következő lépés, hogy a bonsai gyökérzetét betakarjuk tőzeggel úgy, hogy a teljes gyökérzónát befedjük (törekedjünk a kellő tömörítésre).
A tőzeg egy viszonylag steril és jól szigetelő, ám kellő képpen nedvességtartó közeg.

Itt is a tavaszi felszedés megkönnyítését említhetem, s a tőzeg laza szerkezete miatt "gyökérbarát" módszer is.

Természetesen számtalan lehetőség lehet még a teleltetéssel kapcsolatban, mindenkinek van és lehet egyedi technikája, ami jól sőt, lehet jobban is működik Én azokat osztottam meg amiket kipróbáltam, és bevált az évek során.
Szívesen látom mások tapasztalatait is ebben a témában!
Hirth János

 
logo footer   2011 www.hirthbonsai.hu - Minden jog fenntartva - Az árak tartalmazzák az áfát és forintban értendők.
A bevásárlókosara jelenleg üres.