Májmoha (Marchantia polymorpha) PDF Nyomtatás E-mail

A bonsaiaink ültetőközegén nagy előszeretettel jelenik meg nagy telepet alkotva ez a moha fajta. Sokan írták, hogy nagyon tetszetős ezért meghagyják az bonsai föld tetején. A májmoha telepek azonban nagyon károsak a bonsaiaink számára, viszonylagos szépségük ellenére képesek tönkretenni fáinkat!

Hogy teszik ezt?

A májmoha mikor megtelepszik hosszú hajszál vékony gyökereivel teljesen átszövi az ültetőközeget. Az így átszőtt ültetőközegből felveszi a tápanyagot, ezáltal elveszi a bonsaiunk elől a táplálékot! Tehát hiába kevertünk ültetőközegünkbe kellő mennyiségű tápanyagot sajnos azt nem a kis fánk fogja hasznosítani. Ráadásul az év közben történő tápanyag utánpótlás lehetősége is csekély eredménnyel jár, mivel az ültetőközeg felszínén lévő telep nem engedi a folyékony tápanyag bevitelt sem. A felszínen egybefüggő telep viaszos felszíne elvezeti a folyadék nagy részét és az nem jut le a gyökerekhez!

A másik nagy károsító hatása az ültetőközeg levegőtlenné válása! Hiába állítottunk össze tavasszal nagy gondossággal az ültetőközegünket, sajnos ez már nem fejti ki jótékony hatását a gyökérzetre. A májmoha teljesen elzárja az ültetőközeg "légzését", így a párolgást is teljesen megakadályozva állandó nedves, sáros, levegőtlen "mocsárrá" változtatja a bonsaiunk ültetőközegét! Ez a hatása talán a legkártékonyabb! Mivel nem vízinövényeket nevelünk, így a bonsaiunk hosszútávon halálra van ítélve.

Mit tehetünk?

A májmoha megjelenését követően azonnal távolítsuk el a felszínről, erre alkalmas bármilyen kés vagy kapircs. Ha már nagy telepünk van az ültetőközegen célszerű az egész felszínt cserélni. Ha ültetőközegünket nagyon átszőtte a májmoha és olyan állapotba került, hogy "menthetetlen", célszerű átültetni az egész növényt új ültetőközegbe. Átültetés előtt célszerű rovarölő fürdőbe áztatni egy percre a kibontott gyökérzetet, mivel a moha védelmet nyújtott a kártevőknek és megbújva a gyökérzeten visszahurcoljuk az új ültetőközegbe!

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.
 

Hirth János

logo footer   2011 www.hirthbonsai.hu - Minden jog fenntartva - Az árak tartalmazzák az áfát és forintban értendők.
A bevásárlókosara jelenleg üres.